Biblioteca + Arxiu, Llançà

Concurs. 2n premi

L'edifici s'organitza a l'entorn d'un pati obert al municipi amb tres naus sinuoses, dues formen la biblioteca i la sala polivalent mentre que l'altra, que té dos alçades, es destina a sala d'exposicions (Museu) i arxiu municipal. EL vestíbul és la peça que uneix les diferents parts del programa i permet independitzar-les mitjançant unes portes de gran format.

La biblioteca està formada per dos cossos separats per un espai de pas més baix que organitza  divideix els diferents àmbits. A un costat d'aquest pas hi trobarem la sala polivalent, la zona infantil i juvenil i la zona d'administració,(que també disposa d'un accés independent d'ús intern), i dipòsit. A l'altre costat del pas s'hi ubica l'àrea general i la de informació i referència, que estan abocades al pati. En aquesta zona la llum que hi arriba és de Nord, la idònia per la lectura. El nucli de lavabos es situa just a l'accés donant servei tan a la biblioteca com a la sala polivalent. La sala polivalent és una peça rectangular amb entrada de llum de nord per la part alta, unida lateralment a la bilioteca per un pati on s'hi col·locaran les maquinàries de climatització.

La sala d'exposicions o Museu i l'arxiu s'ubiquen al  brancal de l'edifici orientat a Nord. La Sala d'exposicions està abocada al pati i al carrer. S'estableix una estreta relació visual amb el carrer a través del vestibul i una relació de certa transparència amb el pati, ja  que aquesta façana està composda de panells de vidre tipus U glass tèrmic. El vestíbul  té un doble espai des d'on el public pot observar l'arxiu, element principal de l'edifici. Aquest cos de l'edifici es composa a partir d'una nau diàfana, on els diferents usos (museu, sala consulta, despatxos...) es distribueixen a partir d'uns elements tancats (serveis, caixes d'escala,.) que independitzen les diferents zones sense "compartimentar" l'espai. A la planta baixa,i connectat amb el pati, s'hi situa la zona de museu, consultes, departaments, sala de classificació, z'ona d'acollida imoll de descàrrega. Aquesta planta queda relacionada amb la planta primera amb una escala i un ascensor. A la planta primera s'hi ubiquen els diferents dipòsits, separats en tres unitats convenientment compartimentats i degudament climatitzats. Aquesta part de l'edifici es proposa completament hermètica a l'exterior, regulant de forma artificial tant la il·luminació com la temperatura i la humitat.

Autor/s: Jordi Sala + Ricard Turon

Promotor: Ajuntament de Llançà

Superfície: 2200m2


1 2 3 4 5 6
Projectes Estudi Última hora Contacte